::status::


Assalamualaikum!

Thank You for visiting me page. May Allah bless you with understandings, happiness and forgiveness.



with love, Munie..

Saturday, July 31, 2010

err.. i got butterfly in my tummy!

salam alaik.

sy nervous skrg!mlm nnt sy akn mempengerusikan majlis makan malam hulung-julung kalinye diadakan oleh core persatuan Teknomarin yg terdiri daripada pelajar-pelajar program Bach.Mechanical (Marine Technology). skrg sy sdg bersiap2 nak wat raptai. hukhuk


sy jadi MC formal! waaahh!! tak pernah2 wo... hurmm.. wish me luck yer kwn2. nnt dah xbusy sgt, sy jalan2 di halaman anda smbil menanam bunga2 yer. ^_^

papai~! *nervous2!*

Wednesday, July 28, 2010

Tuesday, July 27, 2010

ter'keplak' seketika kepalaku..

salam alaik

wahai rakan-rakan yang dilamun perasaan cinta, marilah kita membaca dengan teliti dan hayati setiap isi kandungannya ini. 




Monday, July 26, 2010

team builing camp pesta konvo utm 45

salam alaik

berhubung dgn perkara di atas.

"aku menulis bukan kerna nama. hanya sifat kasih. dgn sesama insan." yang sengal dan senget. =P

date  : 25 July 2010
venue: desaru damai beach resort
time   : 8.20am - 9.40pm

thanks to Mardhiyah, Azua, Hani, Intan, Kumpulan Fire and all the other member, nice to meet u guys.  not forgotten to Nik for keeping there for me...










greatest gratitude for my future, Nik Hafizullah





my wondercar. hehe

Sunday, July 25, 2010

salah ke aku kapel???

salam.

aku agak kecewa ngn perangai segelintir rakan2 yg menganggap bila dah berpasangan, hidup akan akan lebih terkongkong. hello~! tlg sket. aku tak suka kalo pasangan aku nak kongkong aku taw. n aku bersyukur sangat Hafiz tak mengongkong orangnye. selagi tak bercanggah, selagi tu masih diterima, diizinkan.

apa masalahnye ha?? kalo dah kapel, dah tak ley nak ajak pegi camp? dah tak ley bagi pendapat? dah xley nak share rahsia and personal stuff mcm dlu ngn aku? ape.. ingat aku ni duk kat dlm periuk?? berkepit ngn boypren ak 24/7 mcm katak duk dlm tempurung??

tolong la wey.. aku sendiri tak memandang kapel sbg ikatan yang sah, yan gley diterima agama. aku sedar. aku cuma jadikan hubungan tu sbgai peluang utk belajar ttg lelaki. menimba ilmu. at least, aku ada lebih satu peluang utk berkahwin. yes! aku nak kawin. at least bile dah nak kawin, aku dah ada calon. tu je. tak lebih.

jadi kenapa kawan2 aku mcm nak jauhkan diri dari aku? bajet aku dah tak sayangkn korang ke bile aku dh syg kat b aku nih?? plz la.. open la sket..

haih.. tgh marah n rase amt kecewa.. mgkin pndpt aku pn slah. hope ade yg sudi nk komen.

cop! ni bukan aku ea.

Friday, July 23, 2010

Adolf Hitler ADALAH SEORANG YANG HEBAT!

 
Apa yang bakal anda baca ini ialah sebuah email yang saya terima dari seorang kawan dari Arab Saudi…saya terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu dan saya kongsi bersama anda semua…

Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini…

Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan “Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?”


Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.



Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya… lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : ” Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu…pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama…tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?”

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : “Ada dua sebab -
1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.
2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.
Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.
Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua…bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau…
Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir…

Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy
Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi…

Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds  
Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.
Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :
1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihat nya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :
(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah…

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.
Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi…
2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar
Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.
” Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku”
3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan ” Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?”
Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau…minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas…
Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.



"aku cume mengepost balik dari email yg aku dpt =) smga mndpt manfaat"

tazkirah of the day

Whoever desires to purify his heart, then let him prefer Allah to his desires

(Ibn al-Qayyim)


salam alaik.

aku tertarik sgt dgn hadith ni. pe maksudnye ea? nak sucikan hati, biar Allah yg setelkn? camtu ke mksud dy? hukhuk. xkot. sbnarye mgkin dy nk cter ttg hijrah sekeping hati ke arah kebaikan. *gamaknyela*

tak tau la nape, aku nk letak je mnde ni kt cni. well, that's that. hehe

credit to picture owner

Wednesday, July 21, 2010

hari yg tak bersejarah tapi byk makna

salam alaik.

hari ni Rabu, 21st July 2010. banyak perkara terjadi start dari pukul 12 dinihari tadi sampai la pukul 6.03 pm nih. semua mengakibatkan aku mengalirkan air mata. masih tak stabil kah diriku? 

adik beradik aku lahir pada 21 hb pada bulan yang lain. sorang 21 feb sorang lagi 21 jun. aku lahir 2.11.88, nak dekat same la kan? (hehe nk jugak same). 21 July ni tarikh lahir walid. sahabat akedemik aku. ^____^ selamat hari lahir ye kamu. semoga panjang umur, dimurahkan rezeki dan dilimpahi dgn rahmatNya. ceria-ceria selalu ye birthday boy! =) 


nangis ke? takdelah. nangis sebab aku rindukan rumah. yelah.. birthday dy kan same ngn birthday adik2 aku. ;)

bangun pagi tadi sudah kelewatan mahu ke kelas. 7.35am. sedang cemas kebingungan masih lagi sempat terlena 10 minit. jadi, 7.45am baru bangkit bermandian dll. pukul 8.15am baru siap dan berangkat ke kelas. oleh kerana kasut masih baru, amat sakit la aft part kaki aku kan.. melecet menyebabkan aku tak bisa berlari. so, dah lambat pon jalan slow2. tapi bawak moto jangan citer la. terselak tepi seluar mat bangla FKE. kuikuikui..

nangis ke? takdelah. lepak la.. lewat g kelas je kot.  hehehe

lepas kelas, pergi temankan cik fafa berurusan dan bersama-sama si gadis dan cik dayah menikmati sarapan pagi. kemudian menguruskan urusan sendiri iaitu mendapatkan tandatangan pensyarah Fakulti Sains untuk subjek Calculus. perlu ambil borang di Pejabat Akedemik FKM dan bawa borang tu untuk ditandatangani. 

oleh kerana bajet sudah senior dan sure segala, berjalanlah aku perlahan-lahan menuju ke bilik pensyarah tersebut. cari kat C17. then C19. naik pula C21. makmal photonik. makmal elektronik. makmal fizik. makmal nuklear. jalan tanya orang. call my B cari room no kt UTM website. texting joe utk nama lecturer. finally. ada lecturer chinese yg nampak baik hati berjalan sorang2. aku lantas menyoal. oh.. ada di sekian~ baik boh. mucho gracias! 

shoot to the block. nothing~ cari kat noticeboard. nope~ nope~ nope~ ahha! jumpa. alhamdulillah.. dekat je rupanya. aku duk bersusah-payah wat amazing race kat FS tuh. ngeng! ketuk pintu, senyap. pulas tombol, locked! siap ada notis will be at CTL for lecture slot. *siot*

kembali ke FKM ku yang tercinta, terserempak dengan other student yang ambil Calculus dgn lecturer tuh. "kid, i need his contact." "here u are". "Mr Ong ar? can i meet u for consultations today? whenever u're free.". "sure. will be at my room by 2pm". "thanks sir"

this time nangis x? =P

ketuk pintu. "come in!". "sir, i need yr signature for the UG form". zap! siap. ley lak dy usha slip pendaftaran aku. then dy start tanya ape score aku utk sem ni. ketar2 jugak aku. errr~~~~~ then the session longer~~~~

teka, aku dah nangis blum? 

keluar dari bilik pensyarah tu, mataku merah. pegang tisu yang beliau hulurkan tadi, kesat2 cermin mata yang kabur dan hidung yang basah. DIA CAKAP APA EA?

****rahsia****

masuk lorong di berdekatan surau perempuan FKM, aku berborak di telefon dgn B tersayang. apa perkara yang kami cakap, kemudian aku menangis lagi. *stop!*

aku call ibu tp emi yg jawab. nasib baiklah ada cerita sengal dari emi yang buat aku kembali ketawa. :D thanks my dear sister. u're a great reliever. :) [err..bace si emi mnde ni.. xkincup setaun hidungnye]

kemudian sesi berPSM dgn supervisor final projek ku, Dr Zamani. byk sgt yang beliau cerita dan ajarkan, aku dah mula risau. mampukah aku???


dear munie and all the pakciks.

this mangkuk, has sabotaj the disposal. 

i am the mangkuk who let people sabotaged my life. i let boys ruin my life. and i let myself come into the disposal bin. 

now the rahsia dah xjadi rahsia. 

ape yang lecturer tu katekan adelah
  • kalo parents kite tanam pokok rambutan, after 3 years poko membesar, dah boleh dapat ape? pokok tu sure dah boleh bagi buah. tapi parents bela dan besarkan kita, after 22 years, what happen? apa yang kita bagi kat parents? sampah je. daun kering. kang tak pasal2, parents yang kena sapu sampah2 tu. kan? 
  • banyak sangat wrong doings yang telah kte buat. nape kite buat tu sume? tega nya kte. fine la ramai yang dah tak takut dosa tak ingat tuhan. tapi camane pon, cubalah ingat kat muka mak kita pada setiap perbuatan yang kte buat. sampai tak hati kte nak buat kenakalan, kejahatan, kezaliman, and all that negative stuff? BIG NO! 
  • muka ko cantik ape. yang ko takut sangat tu kenapa? tak boleh sabar ke? cuba bayangkan, bila ko dapat 4.0 pointer sem ni, ko dah layak nak wat Master Degree kat mane2 uni pon. ko keluar dengan Master Degree, kerja, rm4000 at least masuk dalam akaun ko setiap bulan. masa tu apa ko nk takut? mesti ada engineer yang taraf cam ko jugak nak kawan kan? 
  • kalo kite nak belayar dgn kelajuan dan kemampuan yang sama, at least kte nak kapal yang sama, dari segi performance engine, capacity dan design. susah nak bersaing atau melayari laut kehidupan dgn kapal yang lain; mooring boat dan MAERSK cargo container cthnye. *cari la kat tenet ea*

aku nangis dengar semua ni. aku xsuke fikirkan ia. semua di luar kemampuan aku. aku menganiaya diri. aku juga teraniaya. dan aku dah mula suka dgn apa yang aku ada skrg ni. aku bersyukur dgn skrg. sure ada perkara yg masih dlm lipatan kain batik ku. tapi ape lagi aku nak buat? semua dah lepas. aku teruskan hidup dengan ape yang kau ada skrg dan ape yang aaku boleh usahakan. yes, sejarah mungkin berulang. jadi byk langkah2 pencegahannya kan? 

apa yang Mr Ong anjurkan, 
~ make the problems as challenge for u to move on. lupakan all remeh stuff and start a new serious life. u will be living for hundreds of years. u will dying right after. so, focus! 
~ give yrself peluang perubahan. let go of people who tied u down. make friend with people who can help u. 


cabarnya tadi, i want to changed you to become who are u used to be. u used to be somebody in yr lower education but here, u're nobody. and we're going to change u for goodness. 

korang.. ape ea yg sedih sgt ni..? dia cina. dia org tua. apa yg dia ckp mcm mak ayah kte yg ckp. same mcm ustaz kte ckp. dy ikhlas. siap spent some time, energy and tissue utk aku. dy sincere. ak malu! ak sedih! ak xtau nak buat ape. ak dh bangka. tp xde ape2 yang ak nk bwk blik utk org rumah aku. :'( 

kalo korg rase mde post ni dah cukup buat korg tau sape aku, tlg jgn tinggalkan ak ats kburukan ak. tp tlg la jdkn pengalaman buruk ak sbg pengajran dan smpadan. create boundary to against it. not to against the doer, i hope. 

i don't want banana fruit two time.

~sharing is caring~ 

any help any suggestion, jgn segan2 celotehkan ia yer.

Monday, July 19, 2010

mengumumkan dan berterima kasih.

salam alaik..

fyi ier kwn2, aku dah takde facebook. tapi wat sementara waktu je kot. blog akan lebih aktif kot. insyaAllah.. nape ntah la tetibe hatiku agak kuat men'deactivate' akaun tersebut. padahal punyalah aku addicted pada sorority life (game facebook) tuh.

camane pon, thanks to Allah.. bagi aku kekuatan nak tutup akaun tuh. kurang sket kot la masa menghadap hiburan. uhuhu..

btw, terima kasih kpd kawan2 yang baru ku tahu mengikuti blog aku secara senyap dan istiqomah walaupun takde akaun blogger dsb. terharu dan terima kasih. =) semoga penulisan aku lepas ni lebih memberi kebaikan dari mengarut tak tentu pasal. sebarang komen amat3 dihargai. :)


p/s; baru balik mkn steamboat kat Rawa steamboat, Tebrau. sekepala rm18. mkn smpai terburai usus pun takpe. ade buah, ice-cream and air sekali. mabelesh!! errkk... alhamdulillah.. >>_____________<<

Sunday, July 18, 2010

marah ke? part 2

khas utk Nik Hafizullah.

selagi b rase sistem yg b nk wat tu ikut syarak, kalo bg mkn anak2 kite nanti, anak2 kte xmembesar jadi org jahat, b buatlah. ayg sokong dr belakang.


dari sumber2 ni i cari utk u. u masih nak marahkan i, ok. go on. just remember, i want to love u to heaven. not otherwise. please..













marah ke?

salam alaik.

ak teringin nk update blog namun tiada idea. takkan nak cerita bad dream aku mlm tadi. tak perlu la...

post yg lepas, aku tension sgt dgn kesesakan masa dan  urusan yang asyik tak selesai. then ada pula masa menaip segala kegeraman dalam blog kan? huhu. kalo tak silap, ia 1st day of the 1st sem of the final year, last monday. aku rase tak adil sebab tak cerita apa yang dah jadi hari selasa, apabila Allah izinkan semua urusan ku berjalan dgn sangat lancar. ironinya, aku dah tak ingat!

inilah dia.. karakter orang yang tak reti bersyukur. emm kurang bersyukur kot. mohon ampun ya Rabb..

----------<3

marah ke? 

yes aku marah. 

yeke marah?

ntah. 

apa aku nak kupas ea...

jom kita ingat dan fikir, bila last time kite marah. ingat balik bila.. bila ea.. emm.. pagi tadi? malam tadi? semalam? minggu lepas?

hmmm... aku baru je tadi marah kat hafiz. dia suruh aku tunggu dia buat kerja. ok.. aku tunggu tengok, main FACEBOOK! *demmit* keje ape lah main facebook. sebelum tu dia yang marah aku sebab tak nak nakal-nakal. hukhuk. APALAH!

apa yg menarik, bila marah, bila dipujuk makin teruk. same mcm menangis. majority la org mcm tu. bila ngs, dy nk org pujuk. tapi bile org pujuk, makin mengada kot. kalo mrh pun same. makin kte pujuk, mkin dia marah, nak mncarut2 lak. tak percaya? haa.. nanti cuba lah buat kawan korg marah. (kalo kena pang nasib lah ea. hahaha)

apa-apalah muni  +_+

aku tak kisah kalau orang nak marah aku sebab aku buat salah. tapi kalau aku buat perkara yang betul dan orang marah, aku rasa nak hayun mangkuk ni je. mungkin boleh terima kalau semua orang rase tu perkara yang tak betul tapi aku bajet ia betul then orang nak marah. takpe. ni. dah jelas kot, benda yang memang salah kat mata sesiapa pon, (FYI, aku nakal tapi aku suka melihat dari Mata Islam). bila aku cakap no, jangan la marah pulak. haiyaa.. apelah!

sekarang tukar. aku marah dia. logik ntah alasan aku, tak tahulah.

here's the tip. kalo kite rase marah;
~ duk dlm peti sejuk. 
 ~ jalan-jalan
~ menipu

psst! jgn mati tau duk dlm peti ais tuh *keji syial*

bile mrh, cube cari bnda yg sejuk.
- tgh berdiri, duduk. tgh duduk, baring, tgh baring, tdo. time tdo mrh, g la bgn mandi.
- marah bebel-bebel mcm mak aku tuh, bancuh la sirap ais ke kicap limau ke sarsi ke.  then tenung je air tu. jgn minum. bile rs marah sgt pastu nk minum, konfem tersedak. wawawa~ pdn muke korg
-  jauhkn dri dari perkara yg mbuatkan kome nak marah. cthnye aku mrh kat hafiz, hafiz mrh aku, fine! xpyh kontek. 


jalan-jalan
- jauhkn dri. g la lari jauh2. marah je pegi jogging. kn kurus nnt.
- buat la sesuatu yg melupekn kte dr kmrhn.*conteng blog ngarut2 but not carut2*
- jalan2 betul2. jalan betul2, kt jalan, betul2 pegi jalan2. tgk jalan, tgk org jalan, tgk pompuan, tgk org betul, tgk org xbetul.. nescaya xingt nk mrh dh

menipu
- tipu!! betul.. ko mrh, ko pg la menipu.
- tp jgn tipu org. tipu dri sdri.
- bile org tya, "ko mrh ke?"
- jwb "eh takdelah" smbil senyum2 siput..
-percayeke? hohoho.. cmni.. kalo ko tgh mrh, jgn hambur kt org lain. kire ko nipu dri yg ko xmrh. dlm ms yg sme ko pn nipu org. dorg mst xtau yg ko mrh kn? tp itu bgus. sbb ia xdikira mnipu. ia dikira berjihad melawan nafsu. nafsu marah.

"bagi seorang lelaki, kekuatannya adalah pada menahan kemarahannya"

wah3... pompuan bole la nak marah2 yer? (mestilah! hehehe)

"bagi seseorang perempuan, kekuatannya adalah pada malu"

superb.. wa pemalu beb! ngeh3


dah la. tamou marah2.. but let time cures.. let time let me start new thing..


blah la ko!

Monday, July 12, 2010

mimpi. sibuk. nasib

salam alaik.

mimpi. 
right before aku celik mata pagi tadi. kisahnye begini.

aku dah terpaksa bekorban pulang ke kampus bersendirian dengan menaiki bas. kembali ke kampung pada suatu musim cuti. ibu dan abah sudah beria-ia menyuruh saya pulang. "ada surprise!" ujar mereka. ok. aku mula berangan-angan nak dapat kereta idaman, Myvi LE Dazzling Red. sampai di perkarangan pejabat abah, ada beberapa kenderaan, lori ikan, lori sawit, Myvi LE Dazzling Red bernombor plat TZT5606 dan Myvi LE Dazzling Red yg tiada no plat lagi. aku tersenyum lebar dan hampir melompat keriangan. namun abah mengunjukkan kunci lori ikan pada ku. *DAMN!!* aku pejam mata kuat-kuat kerana kecewa. celik lagi, 6.35 am. wah! episod sibuk akan melanda aku pula!



sibuk.
bangun kerana kejang terkejut mencetuskan perkataan "mainan tidur rupanya" dari mulut ketat ku. segera aku lihat pada FACEBOOK kalau-kalau ada orang mengisytiharkan waktu kelas dan bilik kuliah. report praktikal perlu dihantar sebelum pukul 10 am. kelas pukul 9 am - 12 pm. kemudian mahu uruskan insert subject, pengesahan tajuk Final Undergraduate Profect, print out full report praktikal, ambil kunci bilik di pejabat kolej, memindahkan barang-barang di stor blok U5 ke bilik di blok U7. wah! 
bersambung di keratan nasib.

nasib.
naasib lah bile pegi terambil kunci bilik lain selepas susah-susah jalan kaki ke pejabat kolej.
naasib sgt bas tiba-tiba muncul kat belakang right after siap tukar kunci yang salah tu.
naasib lah bile bile susah2 cuba siapkan report kat FKM, report masih tak siap.
naasib sgt kerana aku dan cik fafa bertekad untuk hantar report esok hari. buat-buat salah tarikh hantar. 
naasib lah bile urusan nak insert subject terpaksa dibuat esok juga kerana dah tak sempat dan perlu bayar denda rm50.
naasib sgt bila dapat call dari Pos Laju Larkin mengatakan motosikal saya sudah selamat sampai.
naasib lah.. nasib lah sgt..


-----^_^------


setiap benda ada pro and con. setiap perkara ada hikmahnya. setiap sesuatu adalah suratanNya.
jadi, marilah kita memohon yang baik untuk kita, memohon suratan buruk menjadi baik, memohon dapat melihat ada perkara baik di sebalik perkara yang buruk, dan minta dijauhkan perkara yang buruk-buruk.

smile student! 
*1st day of 1st sem of Last Year.*
gambatei~~

Monday, July 5, 2010

reunion di kenduri kahwin Hanin Hamdan

salam alaik

tgk tajuk cm syok je kn? hakikatnye, memang syok! alhamdulillah.. semuanya berjalan dgn lancar. tanpa perancangan.

3 Julai 2010
- kenduri kahwin rakan dari KISAS di Putrajaya. dah lama dijemput sendiri oleh pengantin.
- reunion mkn2 dgn rakan-rakan dari SEMARAK di hometown aja dan jemputan atas jemputan.

aku tanya pada ibu, "which one to go bu?"
ibu cakap, "mana-mana yg lebih baik. mudah atau yang kamu lebih inginkan"

so, Putrajaya la aku bermusafir. ^_______^

bagiku, reunion amat la penting sbb tu peluang kita nk jumpe balik kwn2 lama. mengikat semula tali yg mula longgar atau pun yang sememangnya dh putus. dalam situasi aku ni, kawan-kawan Kisas yg aku utamakan sahulu kerana:
~ ia majlis walimah
~ pengantin dan jemputannya pelajar luar negara
~ aku xpernah pergi Putrajaya =.='

therefore, kalau ada kawan2 dari Semarak yg mengexpect kehadiran aku, sori la der.. next time lak. :)

____________________________***________________________________________

perbuatan menahan diri

susah kan nak kawal diri sendiri? nak kawal kucing jangan kacau kite makan lagi mudah dari nak halang diri kite makan dgn kucing. (apakah???) soalnya, menahan diri memang susah. hmm.. sampai disebutkan dalam suatu riwayat (xsure), menahan nafsu adalah jihad terbesar bagi seorang Muslim.

solat pula menjadi alat untuk tujuan itu. cukupkah? belum kerana ada orang yang tak pandai mendalamai solat, ada orang yang tak faham tentang solat, ada orang yang masih merasakan solat tak cukup kuat utk kita tahan diri. ada pula puasa.

puasa adalah method yang popular bagi umat Islam menahan diri. lebih-lebih lagi orang Melayu. puasa tak pernah tinggal. MasyaAllah.. tapi solat? hmmm~ sebab tu ramai orang yang buka puasa kat kedai makan pakai skirt pendek, pkai lipstick merah menyala, rambut warna coklat. wah..

ada jugak orang yang solat dan puasa, dua-dua tak tinggal tapi mungkin lebih teruk dari tak tutup aurat dan mengumpat. (mengumpat tu dosa besar taw). siap bertudung labuh, berstokin kaki, tapi mulut... wah! hukhuk.

maka, marilah kita renungkan maksud bacaan dalam solat ni. semoga kita menjadi orang yang bersederhana (ikut kesederhanaan yg disarankan Rasulullah).


Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya. 
Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang. 
Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, 
dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik. 
Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam. 
Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya 
dan aku dari golongan orang Islam.

 Al-Fatihah
Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani. 
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. 
Yang maha pemurah lagi maha mengasihani. 
Yang menguasai hari pembalasan. 
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan. 
Tunjukilah kami jalan yang lurus. 
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, 
bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud
Ya Allah, ampunilah daku, Rahmatilah daku, kayakan daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku, berilah aku hidayah, sihatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.


Bacaan ketika Tahiyat Akhir
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. 
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. 
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. 
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah 
dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. 
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya. 
Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim. 
Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini. 
Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.



Doa Qunut
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki. 
Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan. 
Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin. 
Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku. 
Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan. 
Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, 
dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau. 
Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu. 
Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi. 
Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau. 
Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan. 
Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau. 
Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.

"wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ... namun tak pula aku sanggup ke Nerakamu... .kami lah hamba yang mengharap belas darimu ... "ya allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami. kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia"
 

personally, aku suke sgt doa duduk antara dua sujud. cube kite gayakan doa tu yer..

duduk sorang2.. senyap2..
lapangkan dada.. jgn fikir ape2..
cuba sebut..

Ya Allah, ampunilah daku, 
(ingat balik dosa kite ngn ibu, abah, adik-beradik, kt kwn2.. pd boyfren(depends..), pd cikgu.. pd Allah)

Rahmatilah daku, 
(ingat balik tentang kehidupan kite pd hari tu, agk2 Allah akn suka x? dr kecik smpai besar, puas hati tak dgn jasa kita pada Nya?)

kayakan daku, 
(kaya yg camne? duit? roti? aku nk kaya dgn keampunan.. kaya dgn kesedaran.. kaya dgn ketekunan dan ketabahan.. kekuatan.. ya Allah.. aku sgt miskin di bumi mu yg indah ini.. mohon pada Mu utk exit dr kemiskinan..)

angkatlah darjatku, 
(darjat tu ape? pangkat. pangkat tu ape? pangkat yg cmne aku nak? foreman? supervisor? engineer? tak.. pangkat di sisi Allah.. kt manelah agknye? same mcm ayh kte? mak kte? ke lgsung xde dlm rank? naudzubillah ya rabb.. nmpk sikit pon jadilah..)

rezekikan daku, 
(semuanya atas kehendak Engkau ya Rabb.. aku cuma boleh memohon, bukan order. maka perkenankanlah..)

berilah aku hidayah, 
(hidayah hanya milikMu ya Allah.. jika skrg aku dapat hidayah, jgn la engkau palingkan aku dr hidayahMu lg.. andai hatiku kelam kelabu gelap gulita, kuatkanlah diriku utk bersihkan segala kepekatan noda dlm jiwa supaya hidayah boleh kekal lama dlm jiwaku..)

sihatkanlah daku 
(ku sedar amat sihat tubuhku.. namun pemikiran dan jiwa ku... sering sakit hati, jiwa kacau, emotional.. ya Allah tentunya tak lari roh ku dari masalah kesihatan iman.. maka ya Allah.. sihatkanlah aku, dari roh hingga pd jasmaniku..)


dan maafkanlah akan daku.
(mtk maaf ya tuhan.. byknye dosa aku..ampun byk2....T_T)


  aduh.. baru tulis dah nangis. hurm..


Terima kasih wahai Tuhanku
Yang sentiasa melimpahkan Rohmat-Nya
Membenarkan aku menghadap-Mu Tuhan
Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang 


nasib baiklah Allah masih izinkan aku berdiri utk takbiratul ihram, masih menggerakkan nadi, saraf, tulang2, tendon ligamen, mengaktifkan mitokondrion, melancarkan perjalanan darahku, semuanya tak sia-sia. aku masih diizinkan utk menghadapNya! 

walaupun Allah tahu, dlm solat aku teringat pada result exam aku yg tak bagus, aku ingat kat report and buku log practical yg maasih belum settle, aku teringat pada kawan aku yg jauh di tengah samudera lepas.. tapi Allah tetap izinkan aku berdiri depanNya dgn xmalunya! 

blum lagi kalau nak diingat kisah silam dosa lampau.. Astaghfirullah.. hanya Allah yg sebaik-baik pemberi kasih. langsung tak berkira. malu kan kt Allah? 

kwn2, muni nak berpesan lagi kat diri sendiri. jgn lewat2kan solat. mcm arini,. muni solat hmpir setiap waktu solat pd hujung waktu. (maafkan muni wahai Allah... T_T) 

kalau kwn2 ade kekasih mcm muni, jgn syg pd kekasih lebih dr syg kt Allah yer.. sbb kekasih yg kte ade skrg cuma org yg kte anggap@fikir mungkin dy. MUNGKIN dia. lagipun, ia sementara. final destination kte kat sana. so, nak sayang, sayang berpada-pada. antara main mesej dgn "jawab call My Sayang Allah", mane lebih penting kan..? 

wahai insan yang terbina dari roh dan jasad,  bersegeralah kpd kebaikan selagi komponen itu masih tercantum mesra. usah menyesal nanti. 

yg baik dr Allah yg buruk dr diri aku senget sendiri.