::status::


Assalamualaikum!

Thank You for visiting me page. May Allah bless you with understandings, happiness and forgiveness.



with love, Munie..

Thursday, December 31, 2009

DOSA YANG LEBIH BESAR DARI BERZINA

from ebook islam mail. amik la iktibar. naudzubillah..


Pada suatu senja yang lenggang, terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-huyung. Pakaianya yang serba hitam menandakan bahwa ia berada dalam dukacita yang mencekam.


Kerudungnya menagkup rapat hampir seluruh wajahnya. Tanpa hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang tengah meruyak hidupnya. Dia melangkah terseret-seret mendekati kediaman rumah Nabi Musa a.s.

Diketuknya pintu pelan-pelan sambil mengucapkan uluk salam. Maka terdengarlah ucapan dari dalam "Silakan masuk". Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk.
Air matanya berderai tatkala ia berkata, "Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya. Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya.

"Apakah dosamu wahai wanita ayu?" tanya Nabi Musa a.s. terkejut. "Saya takut mengatakannya. "jawab wanita cantik. "Katakanlah jangan ragu-ragu!" desak Nabi Musa.Maka perempuan itupun terpatah bercerita, "Saya... telah berzina."Kepala Nabi Musa terangkat,hatinya tersentak. Perempuan itu meneruskan, "Dari perzinaan itu saya pun... lantas hamil. Setelah anak itu lahir, langsung saya... cekik lehernya sampai... tewas," ucap wanita itu seraya menangis sejadi-jadinya. Nabi Musa berapi-api matanya. Dengan muka berang ia mengherdik, "Perempuan bejad, enyah kamu dari sini!Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku karena perbuatanmu. Pergi!"... teriak Nabi Musa sambil memalingkan mata karena jijik.

Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu, hancur luluh segera bangkit dan melangkah surut. Dia terantuk-antuk keluar dari dalam rumah Nabi Musa. Ratap tangisnya amat memilukan. Ia tak tahu harus kemana lagi hendak mengadu. Bahkan ia tak tahu mau dibawa kemana lagi kaki-kakinya.

Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya? Terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya. Ia tidak tahu bahwa sepeninggalnya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa. Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya, "Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya.

Nabi Musa terperanjat. "Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita pezina dan pembunuh itu?" Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril. "Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?"


" Ada !" jawab Jibril dengan tegas. "Dosa apakah itu?" tanya Musa kian penasaran." Orang yang meninggalkan sholat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar dari pada seribu kali berzina" . Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Ia mengangkat tangan dengan khusuk untuk memohonkan ampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut.


Nabi Musa menyadari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahwa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya.


Berarti ia seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya. Sedang orang yang bertobat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh berarti masih mempunyai iman di dadanya dan yakin bahwa Allah itu berada di jalan ketaatan kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mau menerima kedatangannya. (Dirujuk daripada buku 30 kisah teladan - KH Abdurrahman Arroisy

Dalam hadis Nabi SAW disebutkan : Orang yang meninggalkan sholat lebih besar dosanya dibanding dengan orang yang membakar 70 buah Al-Qur'an, membunuh 70 nabi dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Ka'bah.

Dalam hadis yang lain disebutkan bahwa orang yang meninggalkan solat sehingga terlewat waktu, kemudian ia mengqadanya, maka ia akan disiksa dalam neraka selama satu huqub.Satu huqub adalah delapan puluh tahun. Satu tahun terdiri dari 360 hari, sedangkan satu hari diakherat perbandingannya adalah seribu tahun di dunia. Demikianlah kisah Nabi Musa dan wanita pezina dan dua hadis Nabi, mudah-mudahan menjadi pelajaran bagi kita dan timbul niat untuk melaksanakan kewajiban sholat dengan istiqomah.


Tolong sebarkan kepada saudara-saudara kita yang belum mengetahui.

Wassalamu'alaikum wbt..

Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung. (QS. Ali Imran 104:105)

"Qul, Amantu bil-Lahi, tsumnas-taqim" Katakanlah!
Aku percaya kepada Allah dan kemudian pegang teguhlah pendirian itu.

Monday, December 21, 2009

gara-gara ragu-ragu beraga-raga

pas magrib jer, aku terus bergegas ke laptop and bukak blogger. ni sume pasai soalan2 yg timbul time solat tadi la nih. (semoga Allah pandang kat solat aku tadi. amin..)
(semua cth menggunakan diri aku sendiri wpn xsemestinya ia situasi aku yer..)

1) aku bermusafir. dek kerana pemandu bas ni amat berdedikasi dlm melaksanakan tugasan dunianya, dia pun tak berhenti2 memandu bas, dari pagi hingga ke senja dan dilajakkan ke maghrib skali gus. yang aku ni, sebagai individu normal, bile terlepas waktu solat yang bleh dijamakkan ni, berasa amatlah gundah gulana. [hehe yg jamak je ke..? ] so, satu2nya cara yg ak dapat fikirkan adalah menggantikan aje solat tu bile dah sampai nanti.. PERSOALANNYA, sevalid manakah fikiran aku tu dalam fiqhnya?

2) oleh kerana ada solat yang perlu diganti, agak2 bilekah waktu yang sesuai untuk aku ganti balik solat2 aku tuh? i mean, jikalau ak kena ganti solat asar, mesti kene ganti time asar jgk ke, sblm mgrib ke, msti lepas zuhur ke, atau sewenang-wenangnya?

3) ade ulama tu cakap, kalo nak elak tertinggl solat dlm keadaan sedar, yg mane kita xmampu untuk solat masa waktu tu, senang cter time musafir ni la, ade cara iaitu solat dlm bas. camanekah cara2nya yer..? ade terms and condition applied? hoho..

alkesahnye, 3 soalan tu, aku minta engkome para pembace tolong jawabkan kat ruangan komen ye. hehe.. syukran~

Monday, December 14, 2009

hari pertama

salam..

hari ni hari pertama semester 2 tahun 3. debaran amat terasa kencang tatkala memikirkan impianku untuk meneruskan pengajian di tahap yang lebih tinggi. selama hari ini berlangsung, aku gembira dengan setiap detik yang Allah aturkan untuk aku. Alhamdulillah ya rabb..

bermulanya dengan pengembalian roh ku dari alam seram tepat pada pukul 6.30 pagi. disusuli dengan meneguk air dingin dari botol bercap beruang ini dan terus melihat-lihat halaman aimsweb.utm.my dengan harapan tiada kelas di pagi hari yang suka membuta. kemudian menunaikan kewajipan di pagi hari selain melakukan kewajipan penyahtinjaan. kelas yang dihadiri juga tidak kurang meriahnya. melihat wajah-wajah pensyarah yang tidak sabar lagi untuk mencurahkan pengetahuannya amat berjaya melonjakkan sanubariku untuk menutupkan mata seketatnya walaupun mereka sedar insan2 yang tercongok di depan mereka rata-rata ibarat daun keladi tua yang miang dan amat degil. semestinya aku terkecuali. hoho

namun esok masih ada hari untuk dihidupkan dengan perasaan yang gembira dan semangat juang yang lebih tinggi. segala harapan semasa berkebun di sarang siput babi tepi teratak bonda ku sudah mula menujah jasad dan akal ku. segala perancangan belajar perlu diwujudkan berdasarkan kegagalan yang telah dialami sebelum ini. "learning from failure" ujar mereka. tauladanilah resam padi. semakin berat semakin tunduk.. namun tunduknya padi akhirnya dimakan jua. maka berfikirlah kita sewarasnya agar menjadi insan yang gilang gemilang membilang temberang. hahaha

perancangan pertama adalah MENCEGAH DIRI DARI MELAYARI JARINGAN WEB.

rasanya, ia langkah paling tepat untuk pelajar perempuan yang gila IT macam aku. lebih-lebih lagi bagi perepmuan-perempuan gila yang belajar IT. [tidak berkaitan dgn yg hidup mahupun yg sudah bertemu ajal.]

langkah-langkah lain termasuklah
--> rajin berkawan dengan ulama' (orang-orang yg lebih bijak dalam bidang ilmiah duniawi dan ukhrawi. elakkan bergaul dgn usahawan berjaya dalam bidang angan dan hasad.)
--> solat di awal waktu sepertimana aku makan di awal pagi. [padahal xtahan mkn srpn pagi. tapi solat tetap kena jaga ye kawan2.. betul betul betul...]
--> tidak khayal dan sentiasa memberikan sepenuh perhatian ke atas perkara ilmiah yang dilakukan laksana sedang menonton anime Bleach yang sangat suka berborak ketika sedang bertempur. lebih baiklah mereka buat hubungan diplomatik dengan kebolehan berbual dengan musuh yang mengacu pedang.
--> tidak mencampurkan hal ehwal peribadi ke dalam karier ku sebagai pelajar. tetapi hal ehwal perbendaharian amat perlu dititikberatkan selain menimba ilmu di kolam mekanikal ini.
--> borong kismis dari kedai borong jajan Sun Fatt kat Tmn U nih. sediakan juga air masak yang banyak untuk menelan kismis2 itu.
--> membiasakan diri untuk berkelakuan matang, rasmi dan teratur. agar sukar untuk menulis post ini atas sebab menginginkan Bahasa Melayu rasmi dimartabatkan dalam kehidupan seharian selain menggunakan perbendaharaan BM demi menggantikan perkataan2 Inggeris yang amat biasa dituturkan. [ce kome pikior cmne nk wat ayat formal pakei wording BM yg bombastik. adeh.. penin jugek kume.. ]

akhirnya, latihan karangan atau jurnal harian ini telah berakhir.

ia ditutup dengan ucapan : SILA GOSOK GIGI DAN GUNTING BULU HIDUNG YANG TERKELUAR DARI RONGGA GUA MUKA ANDA ITU.

~sekian~

Sunday, December 13, 2009

friendship

friendship is hard to explain..
it fills with joy and tears yet it nice to be in. :)

when it comes to separation, it's a total sad..
reunion is the best!

live long love laugh life

definite yourself. scramble and shuffle the words.
it creates different meaning. :)

merapu ape la aku nih. hoho
nk ckp sonok kua je kot..
jumpe close friend dr skola lame dlu kot.
xhepy xtau ah. hoho

beratus abis tp puah lah. :)
maklum la jaman sikalang.. uhuhuh
td kuar ngn bilah, asma', izah and member sekampung mereka, jet li. ahahaha
sengal2 jer.. tp best ah..
nk letak pic kt cni leh x?
skadar yg bese2 jah. huhu
ni la bilah.. ak suke gmbr ni sbb ia mcm penuh ngn cahaya keimanan. wawawa~

ni kawan bilah. namenyer asma'. ikut cter dyorg kwn dr form 1. ak lak bru knl dy smlm tp mcm dh knl mcm dr standard 1. haha

yg ni aku ngn izah. izah ni kwn asma'. ntah gaya ape la ktorg wat nih. hukhuk


nakal2 sempoi. hehe.. poyo

ni restoren yg gemar bersiar-siar di sekitar teluk danga itu.

hehe.. maka itu jela.. hopefully, ade la peluang lg.. insyaAllah..

p/s; aku dah lapo balik. ayt2 pun dah xsdp. uhuhuhu

Saturday, December 5, 2009

lapar~

napelah?
cmne ek..
ak nk blik wat test kete 21hb.
tp 24hb ak dh nk blik krismas.
ceh mcm la smbut. tp yg pnting nk blik umh gk.
hmmm... kubuntut~

Tuesday, November 24, 2009

just one short post

it has been a long time since i left my blog for exams. i'm so busy till no time for enjoying outside campus life. now, as the dusk is surround, i feel like writing.

27 dresses. i just watch it on channel 413 astro. it's a great story and it feels like me. i was just like the bridesmaid. the movie gives me a great impact. i watched it before and i cried. just now i'm not. still, the impact remains.

i kept thinking of who is me when with my family. does they likes me?i know they probably loves me but likes? i dont think so.

and i still thinking of my love life. am i still not a good lover? why i always in bad luck of love relationship?

friendship? with those girls and boys. i do great with some guy friends. but not so in line with girl friends. some bossy, some too eager and bad-tempered, some so silent, some so selfish, some so hardly explain. they are woman anyway. so do i. i have no choice. or my choice is limited. sigh~ i just dont know.
my carrier? it is the worst, terrible ever! it's not worth with my work. work so hard and the result? DISASTER.

i will never say i'm ok as this evening, i depressed too much. but i'll never keep the negative flow through and let me down. my someone has surpassed me in Sorority Life application in Facebook. he always complaining of my level is higher than me, but see, how he treat me? just right to add oil into fire i guess. a long story short would never happen.

plz god.. help me! bring me to yr light.. i need u my lord.. amin

Friday, October 16, 2009

one day free before the battle

morning everyone!

bestnye dpt tdo lame2 sket ari ni. tido peluk yona bear. hmmmph.. besh~ lepak2 kemalasan atas katil, belek2 mesej, wish morning yg dh xbpe morning pd beary, and i sprang out from the bed utk membaca blog kwn2. tringatkn paper english perlukan general knowledge yg byk. so, nk bce newspaper julung2 kalinye. hoho. xsuke bace paper yg suke merapu2. baek bace Daily Prophet. dah tentu menipu. haha.

pastu rumetku, emon hulur music sdp tuh. biskut kiub2 yg sedap, kale n flavor coklat. pastu ak toleh dgn muke serabai bgn tido ak. dy terus berteriak,"huduhnya!! g bsuh muke!!" huuuuu~ pastu ak pun menolak coklatnye itu krn ak brpuasa. then dy tya, puasa jumaat sabtu kne puasa kn? so dgn pantasnye ak jwb "eh xde la".

pastu agk ragu pule. ak pun mengoogle 'puasa sunat pada jumaat'. byk gle result. tp nsb baek sume dok kecek bnde same. kirenye xdela ajaran sesat yg ak jumpe. alhamdulillah. beh kurang begini katenye.

makruh berpuasa sunat sendirian pd hari jumaat tanpa puasa pd hari sebelum atau selepasnye. sumbernye:

Al-Nawawi di dalam Minhaj al-Thalibin berkata:
"Dimakruhkan berpuasa hari Jumaat secara bersendirian, dan pada hari Sabtu."
(Bihamisy Mughnil Muhtaj, vol.1, hal. 447)

Maksud berpuasa pada hari Jumaat atau Sabtu secara bersendirian ialah, tidak melakukan puasa sebelum atau selepas hari berkenaan.

Jika puasa hari Jumaat, dia tidak berpuasa pada hari khamis. Juga tidak berpuasa pada hari Sabtu. Ini makruh.
Begitu juga, jika dia berpuasa pada hari Sabtu, dia tidak berpuasa pada hari Jumaat. Juga tidak berpuasa pada hari Ahad. Makruh juga.


jd ok la kn.. so dlm serabai2 ni, dpt la lg 1 ilmu yg akn diapplykn sekalian hidupku nnt. tq god. :)

Wednesday, September 30, 2009

DIRI


untuk menghasilkan sesuatu yang hidup, jasad dan roh diperlukan. kte dh lme tau ttg hal ni tp kte xprasan betapa hebatnye kejadian ni.

ak bru je abes tgk Bleach 232. ia buat ak fkir, sape diri ak. dlm episod tu, ia mengisahkan Zanpakutou(diri pedang, beh kurg cm power/speciality ah) yg dah dilepaskn dr Katana(pedang, secara lahiriahnye). kuasa yg ade dlm pedang tu, dh dijelmakn kpd jasad.

cube byg jap, kuasa atau energy, cthnya arus elektrik yg hdup dlm wayar, ia mncul hidup dlm bntuk manusia. xpun mcm khasiat atau zat mknan yg cthnye duk dlm protein. korg leh agk x cmane muke elektrik dan muke zat tu? huhu

Shinigami(death god) dan pedangnye, perlu berlatih same2 utk bertarung dgn superb dan terbaek dlm perang. kirenye cam ade kaitan atau aura la antra kduanye. ala, mcm kite ngn kucing kte. mcm kte ngn laptop kte. kte trase cm ade hubungan dgn ia kn? rase cm saling memerlukan. huhu. beh kurg cm tu la..

nak dikisahkn, Zanpakutou ni tlh dibebaskn oleh seseorg yg xbertanggungjawab bername Muramasa. beliau mengajak utk rebellion. mreka ni nk lawan tokeh ah kirenye. dlm episod ni, fokusnye pd Kuchiki Rukia n zanpakutounye, Sode no Shirayuki. beria-ia la si Shirayuki nk lwn Rukia sbb slame ni, dy hidup dlm pedang Rukia. si lahanat Muramasa ni la yg bermanifesto, "kte mesti free, kte lebih kuat dr manusia2 shinigami ni jd nk loyal wat pe, bunuh je dyorg tu!" hoho beh kurg kot.

so, in the full of hatred to her master, Shirayuki ni pun mengattack Rukia gle2. dy nk hancurkan semua bnde yg membuatkan Rukia happy, trmasuk kwn2, family n pride to be shinigami. yg Rukia ni lak ala2 sensitif la.. dy terkenang saat2 lalu, ms training same2, happy menang dlm perang, juga kagum akn kecantikan zanpakutou dy tu dan rs bangga ade most beautiful zanpakutou (si Shurayuki ni la).. bagaikan pasangan kekasih yg mahu berpisah, Rukia pn decide utk melepaskan Shirayuki pegi bwk haluan masing2.. tp sblm tu, dy nk halang Shirayuki yg nk bunuh membe baik Rukia ni, name Ichigo yg tibe2 menyebok dtg kt dlm fight psgn itu. hukhuk

so, dgn beraninye, Rukia dtg dkt ngn Shirayuki, membuat Way of Binding no 33 (slh 1 cara utk mengattack gk ah), mengikat tubuh 2 watak nih.. ble dh ikat, dy bajet leh bunuh diri smbil bunuh yg sorg lg ah. so, bermatianlah mereka ni..

SQUEEEETT!! nk tgk dgn lebih emo n seronok, download la sdri kt www.bleachportal.net

tp point yg sbna adlh, ak trfikir, badan ak ni. ak cuma roh yg melayang2, yg boleh ditembusi, tidak berjasad, xmampu nk wat pape, cuma ade thinking je. kalo la Allah xcipta jasad utk aku, aku cuma duk di Loh Mahfuz, melayang2, xde tujuan, n not meaningful. sbb ak xdijelmakn kpd sesuatu. mcm Shirayuki ni td la. tp oleh krn Allah tu baik, Maha Pencipta, dy mbuat jasad utk aku sewa. jeng3.. ni la jasadnye. huhu





















so, dgn rase xsedar dirinye, ak wat jasad ak ni mcm ak yg punya. pdhal ak diciptakn tnpa ape2. ak slalu lupe yg badan aku ni, Allah yg punye. jasad ak ni membuatkan ak berfungsi sbg manusia, bole bergerak2 dan ability utk membesar(grow). dgn jasad ni la ak menaip blog, ak beraksi pelbagai wawawa~ ak bole ketawa dgn suara, bole pegang buku utk mata aku bace n biarkn otak ak berfikir, memberi ilmu kpd roh ak.

cubela fikir ek, kwn2 robocon kte tu sebok nk cipta robot la bnde ape ah. cthnye dyorg wat robot pompuan. wpn ia mampu senyum dan respon pd kata2 kte, tp ia xmampu berperasaan mcm kte. sbb ape? sbb dy xde roh. haa pnh fkir x? hehehe..

so, smntara realization ni msh bermaharajalela dlm memory roh ak, maka ak gunekan utk taip blog n berharap dpt dikongsikan pd kwn2 ak, korg2 ni la, yg comel lote ni.. hehe. jgn nk bangga2 lak. ingat, yg comel lote tu, cume tubuh korg je. innerside, korg sdri tau. smoga kte berada dlm naungan rahmat dan keredhaanNya.. amin..

Sunday, September 27, 2009

esok aku dah nak balik

haih.. nk menulis tp xde bahan la plak.. jd, tunggu jela ak dah sampai utm nnt bru mau mengeblog. hukhuk. eh, makcik ak tuh xabis2 lg kot cari kucing dy. nk blik mlm2 ni, mane la kucing tu nk. ish3..

Tuesday, September 15, 2009

ramadhan dan syawal~

sedar xsedar, dah hampir sangat syawal tu dgn kite. sume org dh looking fwd. sakan beshopping dr bajunye, kasut, beg tgn, purse, jam, brg kemas, siap dgn rumah2nye skali, bli langsir baru la, cat dinding, ade yg modal lebih siap repair umh, besokn dpur, wat tangki blik air, pastu nk hias lak, pelita la, lampu liplap kejo2 tuh, lampu cap ketupat la.. bab juadah nye lak usah cerita ah, kuih je beratus2 abis. puas ati tgk kuih raya berbalang2 susun kt rak dapur. ble dh nk rya nnt mule la para ibu para bapa mncari daun ketupat, berbelanja kt pasar bli ayam, daging, so'on, tempe, rempah2, nak msk utk raya la katekn.. tmbh lg ngn air berkarbonat yg berkerel2. hohoh benarkah bhsa ku ni? ah xkire ah! janji ak dpt mendescribe suasana org yg exited nk smbut raya. hehe..

ala beh kurg la ngn family ak. meriah dowh! bab nk rya plg ak suke, psg pelita, anyam ketupat nasik, n iron baju rya. huhu. yg plg xgemor, kne buang sawang(spiderweb in english, malay ak xsure ah. tu bhs umh ku. huhu), korek stor yg byk cicak tu sbb nk cari balang2 kuih, gelas2 n pinggan mgkuk. pastu agk xminat ble dsuruh manage kuih rya. npe nth. pdhal mnde senang kot. huhu

pastu kn, waktu rya lak, mcm thn2 lepas, berulang stiap thn sejak ak mnjadi dewasa nih, ak dh xmain mercun n meriam buatan tgn. huuu~ sedey.. tmbhn pula, kne duk dlm umh, gantung langsir, mop satu umah, lipat kain(pelik kn?), tlg mak ak msk, xpun ak yg msk, hukhuk pastu iron baju 1 fmly ak, dr big boss smpai la yg si bayi mulut murai itu. hohoho.. kalo sorg ade 3 psg baju, darab ngn ahli kuarga ak 8 org, mlm tu je hmpir 48 helai pakaian ak iron. hebat kn ak? wawawa~

tp sblum tu... jeng3

Ramadhan yg kian membawa diri.... uhuhu.. ms nk puasa ari tu, ade kte wat psediaan mcm nk rya? paling koman pun, ade x kte prepare puasa sunat sket2 bg perut biasa ngn puasa. ade?? yg pompuan tu mgkin la, kne qada' puasa. yg laki? haa.. ade cube2 brenti merokok? ohoho.. see! ni la org melayu. ecewah.. xde ah, sambutan perayaan bkn main, tp penghayatan perayaan tu lak camne? kte raya syawal ni sbb kte berjaya puasa sebulan. tp pnuh ke puasa? kalo puasa, penuh ke solat? ade x jga mulut dr mncarut2 n bckp2 bukan2? yg plg xbleh blah, ade ke yg mnjaga mindanya dr berfikiran hampeh dn mata dr melihat awek2 jambu serta nyah yg seksi2 di bazar2 ramadhan n uptown? ohohoho.. only God knows..

maka, xperlu la kot nk beria sgt beraya kn.. dak u mgkin xsgt kot. pas raya test melambak2. lom yg wat projek final year lg. esaimen pn nk kne anta pas rya. haiya.. kire ok ah thn ni, ak raye ngn complete set kot, wawawa~ alhamdulillah ade rzeki nk tmbh baju baru sehelai. hrpnye mak ak ade la bli lg bju utk ak. hukhuk. yg plg agk ku harapkan, abah nk jam baru! huwahaha.. n kuharapkan syawal ini tidak la ku kelalaian dr mnunaikn tgjwb ku sbg student, ank, n juge muslim terbaik. huhu..insyaAllah..

pd mlm2 terakhir ramadhan ni, marilah kte penuhkan mlm2 kte ngn berdating ngn Tuhan.. dating laa smpai tgh mlm pun.. xde sape larang.. siap disuruh lg tuh. xmcm dak2 u, dating tgh mlm smpai kne tgkap ngn pakgad. huhu.. jgn buat ye kwn2. ohohoho.. sesungguhnye driku juge xde la baik sgt. skdr ingin mnasihati diri sdri dan berpesan2. yosh! jom kte constant kan positive slope of amalan ramadhan ni dan di applied mechanickan pd bulan2 yg lain jua. FASTAQIM KAMA UMIRT-istiqamahlah spt yg telah diperintahkn!

di kala ku bangun pagi tadi...

bukak je mata td, 6.02am. arghh!! tensionnye xbgn sahur. ble tgk tepon, ade 3 msj n 3 missed call. rasenye mlm td ak set alarm kul 4.30am. satu bunyik pun ak x dgr?? haih.. menci2!
pastu, sambil mataku terpisat-pisat, ku paling mukaku ke plastik yg berisi bihun dan aym goreng di atas meja study ku. agk berazam kot mau makan ia before tido mlm td. lagi2 la ia pemberian ipah. susah2 je dia bg kt aku mlm td.
agak hancur hatiku melihatkan rumet ku dah bangun masa tu. bersahurkah dia tadi? ke same kes ngn aku? ntah laa.. xpela..
akhirnya ak menghabiskan lebih 10 min meniarap di katil ku melegakan, menyedapkan serta menenangkan hatiku sebelum bangkit subuh. xkurang jugak. berFB la ak di pagi hari. hukhuk. ade la 5 minit kot. pastu, dkt 6.40am kot bru la gosok gigi and perform my subuh prayer.
agk payah kot bila hati xsedap. elok lak masa solat tadi, pinggangku kesakitan lagi. haih..
nasib baiklah mengenangkan esok sudah ingin pulang ke rumah, kembali ke pangkuan keluarga tersayang, maka hatiku kembali tenang dan gembira. alhamdulillah.. instant happiness Allah gives to me. :)

Monday, September 14, 2009

kasihnya ibu..










































Friday, September 11, 2009

kerana manisnya kurma..



Hanya Kerana sebutir kurma

Selesai menunaikan ibadah haji, Ibrahim bin Adham berniat
ziarah ke mesjidil Aqsa.
Untuk bekal di perjalanan, ia membeli 1 kg kurma dari
pedagang tua di dekat mesjidil
Haram.
Setelah kurma ditimbang dan dibungkus, Ibrahim melihat
sebutir kurma tergeletak didekat timbangan.
Menyangka kurma itu bagian dari yang ia beli, Ibrahim
memungut dan memakannya.Setelah itu ia langsung berangkat menuju
Al Aqsa. 4 Bulan
kemudian, Ibrahim tiba di Al Aqsa.
Seperti biasa, ia suka memilih sebuah tempat beribadah pada
sebuah ruangan dibawah kubah Sakhra.
Ia shalat dan berdoa khusuk sekali. Tiba tiba ia mendengar
percakapan dua Malaikat tentang dirinya.
"Itu, Ibrahim bin Adham, ahli ibadah yang zuhud dan wara
yang doanya selalu dikabulkan ALLAH SWT,"

kata malaikat yang satu.
"Tetapi sekarang tidak lagi. doanya ditolak karena 4 bulan
yg lalu ia memakan sebutir kurma yang jatuh dari
meja seorang pedagang tua di dekat mesjidil haram," jawab
malaikat yang satu lagi.
Ibrahim bin adham terkejut sekali, ia terhenyak, jadi selama
4 bulan ini ibadahnya, shalatnya, doanya dan mungkin
amalan-amalan lainnya tidak diterima oleh ALLAH SWT
gara-gara memakan sebutir kurma yang bukan haknya.
"Astaghfirullahal adzhim" Ibrahim beristighfar.
Ia langsung berkemas untuk berangkat lagi ke Mekkah menemui
pedagang tua penjual kurma.
Untuk meminta dihalalkan sebutir kurma yang telah
ditelannya.
Begitu sampai di Mekkah ia langsung menuju tempat penjual
kurma itu, tetapi ia tidak menemukan pedagang
tua itu melainkan seorang anak muda. "4 bulan yang lalu saya
membeli kurma disini dari seorang pedagang tua.
kemana ia sekarang ?" tanya Ibrahim.
"Sudah meninggal sebulan yang lalu, saya sekarang meneruskan
pekerjaannya berdagang kurma" jawab anak muda itu.
"Innalillahi wa innailaihi roji'un, kalau begitu kepada
siapa saya meminta penghalalan ?".
Lantas ibrahim mencer ita kan peristiwa yg dialaminya, anakmuda itu mendengarkan penuh minat.

"Nah, begitulah" kata ibrahim setelah bercer ita ,
"Engkau sebagai ahli waris orangtua itu, maukah engkau
menghalalkan sebutir kurma milik ayahmu yang terlanjur ku
makan tanpa izinnya?".
"Bagi saya tidak masalah. Insya ALLAH saya halalkan. Tapi
entah dengan saudara-saudara saya yang jumlahnya 11 orang.
Saya tidak berani mengatas nama kan mereka karena mereka
mempunyai hak waris sama dengan saya."
"Dimana alamat saudara-saudaramu ? biar saya temui mereka
satu persatu."Setelah menerima alamat, ibrahim bin adham pergi menemui.
Biar berjauhan, akhirnya selesai juga.
Semua setuju menghalakan sebutir kurma milik ayah mereka
yang termakan oleh ibrahim.
4 bulan kemudian, Ibrahim bin adham sudah berada dibawah
kubah Sakhra.Tiba tiba ia mendengar dua malaikat yang dulu terdengar
lagi bercakap cakap..
"Itulah ibrahim bin adham yang doanya tertolak gara gara
makan sebutir kurma milik orang lain."
"O, tidak.., sekarang doanya sudah makbul lagi, ia telah
mendapat penghalalan dari ahli waris pemilik kurma itu.
Diri dan jiwa Ibrahim kini telah bersih kembali dari kotoran
sebutir kurma yang haram karena masih milik orang lain.
Sekarang ia sudah bebas."
"Apabila anda mempunyai teman atau saudara yang anda sayangi
forward-lah e-mail ini.
Oleh sebab itu berhati-hatilah dgn makanan yg masuk ke tubuh
k ita , sudah halal-kah? lebih baik tinggalkan bila
ragu-ragu..."
Pada hadits yang lain S.A.W. bersabda; ‘Siapa yang merampas hak orang Islam dengan
sumpahnya, maka Allah mewajibkan dia masuk neraka dan mengharamkannya masuk surga..
Seorang laki-laki bertanya, walaupun sedikit ya Rasulullah? Nabi menjawab, walaupun
sebatang kayu sugi.’ (Riwayat Muslim).
-BerPesaN-pesaN SesaMa InSaN-

nice reply :)

Good Story...


Ini kisah benar.. kisah seorang gadis Melayu , beragama Islam, tapi cetek
pengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yang
melaksanakan dasar
'Membangun Bersama Islam', kerap kali pihak berkuasa
tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan
dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis
berkenaan
menutup aurat.

Aku tak pasti berapa jumlah denda yang
dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya mereka
akan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapati
masih enggan mematuhi
garis panduan yang ditetapkan.
Lazimnya dalam
setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para
pegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untuk menyampaikan
nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak
mampu memberi kesan yang mendalam.

Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang
gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di
Pasaraya
Billion
telah didapati melakukan kesalahan t ida k menutup aurat. Maka
dia pun kena denda la...setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai
PBT , ustaz ni pun bagi la nasihat,
"..lepas ni diharap saudari insaf
dan dapat mematuhi peraturan..peratura n ni bukan semata-mata peraturan
majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah.
Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas
dengan nikmat di syurga..kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya,
takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah.
Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam
neraka..."

Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri,
tiba-tiba membentak
"Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat
neraka? Kenapa tak boleh sediakan syurga je? Macam tu ke Tuhan Maha
Penyayang?"
Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar
nasihat ustaz tu..dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai
tudung..

Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau
dibiarkan boleh rosak akidah dia. Setelah habis gadis tu membebel,
ustaz tu pun jawab:
"Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi
ustaz. Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi,
atau bapa ayam.. hidup senang, lepas mati pun tak risau sebab gerenti
masuk syurga.. Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi
pelacur. Kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka tak
ada. Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga..Kan Tuhan tu baik?"


Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu? Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan:
"perkara
macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik,
orang jahat, semua masuk syurga..maka apa guna jadi orang baik? Jadi
orang jahat lebih seronok. Manusia tak perlu lagi diuji sebab semua
orang akan 'lulus' percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh
dalam syurga..perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol di
syurga..lepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak..takde siapa yang
terima hukuman. Sebab Tuhan itu 'baik'. Adakah Tuhan macam ni yang kita
nak? Awak rasa, adil ke?";
tanya ustaz.

"
Ah...mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je.." rungut si gadis.

Ustaz tersenyum dan menyoal lagi:
"Bila tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?"

Gadis tu terdiam.

Ustaz mengakhiri kata-katanya:
"Adik,
saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha
Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk
menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiri dan
juga orang lain. Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji
kat atas dunia ni. Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka
bukan HAK kita untuk berpakaian sesuka hati kita. Ingatlah; semuanya
dipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian..semoga kita dapat
bersabar dalam mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kita
jugak.
Assalamu'alaikum. "

End of my story. :-)

~dpt dari emel. sharing is caring..!~

pesta konvokesyen UTM ke-43


wpn dh agk lame, tp xkesah kot nk share. hehu. ole krn ak xbyk brpeluang nk jln2 ronda2 sgt kt pesta tu, xbyk la gmbr2 yg dtgkp. skdr gmbr yg berkecimpungan dgn dak2 teknikal. here u are.


ni tyme postmortem. dun worry, xde org yg mati. cume meeting n bincang blik pe yg dah jd n akn jd utk program2 yg dianjurkn dlm pesta konvo nih.


kebiasaan utk ahli2 unit teknikal, kami akn berposisi begini la semasa postmotem.

panjang bermuke scary mengurut bos. huu tkut..

3K- kurus, kiut n kembang. hahaha XD

besame dgn manusia kedua tertinggi di dunia. tibe2 je pengarah bg suprise kt ktorg sume utk btgkp2 gmbr dgn makhluk Allah ni.. hukhuk


ole krn dak2 teknikal mempunyai moto

Teknikal = Kerja + Makan2

kami suke mengamalkan fly mlm2 n makan2 berjemaah spt juge cara kmi bkerja. xkire mase, xkire cmane, tetap melakukannya bersame2. huhu.. jd, ni sdikit pic ms kmi pegi mkn2. wawawa~ yg agk menarik, slh sorg ahli teknikal kmi, digosip2kn dgn girl tercomey dlm pesta konvo nih. jd, amt sedaplah menganjing pd mlm itu. hahaha



zul & iman, psgn gosip bahagia pesta konvo.

yg berdiri d blkg, penyu n bigboss yg suke melawak.

laponye bos ku!

n final touch up, my own pic laa.. hoho

enjoy the buble while take a walk. :)

Monday, September 7, 2009

aku, time kecik2 dlu. huhu


ni nabilah hassan dah suruh ak mengeblog post dy. so, kwn2 len, jgn gelak2 bce post ak ni ye.

1.Siapakah nama kawan rapat anda sewaktu kecil?

mase kecik2 lu, ak ingat ak kwn ngn jaen. ank mak teh. n juge mas sunarno. dyorg ni suke gaduh berebut ak. haih xphm.. pastu, kwn pompuannye, mazura n syidah, kakaknye. pastu, adik aku yg suke gaduh ngn ak, ayep. hukhuk

2.Apakah permainan masa kecik yang anda ingat

plg ak ingat, ak wat khemah red indian pkai pelepah sawit. cmne tercetus idea tersebut? sbb ibu ke embah ntah, bru bli tilam baru, jadi plastik tilam yg besau gilau tuh, ak pkai wat jd bumbung khemah. pastu dtg segerombolan apiz n abg2nye, meruntuhkan kediaman tersebut. [siap kau apis!]

pastu kn, ak suke main beskal. tp tkut kt bangla jual2 brg tuh. ade 1 ari tu, ak tgh main besikal tepi parit, tbe2 ade org kemboja jual2 dtg. tekejut punye pasal, ak jatuh parit siap ngn basikal2 skali. huuu~ akhirnye org tu yg tlg naikkan ak dr parit. huwaa!! malu2.. xpsal2 wak umi kne beli brg org tuh. ble dh beso slalu cter tu diungkit2. huuu~~ malu gle..~

3. Kalau anda bergaduh dengan kawan anda

slalu sgt gaduh. tp ak diam je.. xpun ak tnjuk simbol tgn f**k, pastu kne kejar 1 pdg skola. hoho.. ble dh drjh 6, ade geng Bad Sis, ble ak digaduhi org, geng akn bekap. wawawa~


4.Di kawasan manakah tempat faveret anda bermain

kebun sblh rumah ku. kat area makhluk2 halus tu duduk. kdg2 tgh panjat2 pokok, ade bau org bancuh kopi. hehe.. best3. kalo la anak makhluk tu kua kwn ngn ak, gerenti jd kwn baik smpai skrg. huhu


5. Apakah cita-cita anda masa kecil?

ntah ye.. ak xfkir nk keje kot. kdg2 fkir nk jd power rangers yg kaler pink tu. lawa.. hehe. pastu, bajet nk jd lanun, belayar atas kapal. mrompak sna sni. tembak2 org. piung3! hehe.. skrg, ak amek marin tech. haa.. one step closer. hehe

6.Apakah rancangan kartun atau rancangan tv yang anda masih ingat sampai sekarang?

power rangers, scooby doo, pink panther, transformers, doremon, jetman, nth, byk lg kot! ha.. katun sesame street pun suke juge. sbb ibu suh tgk. blaja bi. huuu

7. Makanan ringan apakah yang anda borong di kedai?

borong? xde duit la nk borong.. kalo yg arwah embah lanang ku dlu, kalo xsilap eskrem kacang potong tuh. sebtg 20sen. sdp...

8. Nyatakan seorang rakan zaman kanak-kanak anda yang anda teringin sangat nak jumpa sekarang

pipah. kwn ms drjh 6. kanak2, hmm jiran ku, abg rahman n abg rahim yg suke sengih2 ble nmpk ak kt kg. haih.. dah beso ak malu.. hukhuk

9. Apakah gelaran anda masa kecil?

wak som mak abg rhman rahim tuh pgl ak muyah. yg bese2 mcm kt rumah pgl ak 'yah'. hehe

10.Nyatakan seberapa banyak rakan blogger yang anda ingin tahu zaman kanak-kanaknya.

ha, kome sume ah. ni gara2 bilah la ni. xpe2. ak dah post. bilah, happening kn zmn mumayyiz ak dlu? wawawa~ yg xleh kalo xcter, walid, balqis, penyu, wani n ipah. haaha


kekuatan n penguatan

jenis2 kekuatan

1 - engineering
2 - politik
3 - fizikal
4 - rohani
5 - jati diri
6 - alam sekitar
7 - ntah la ye..

tp byk2 kekuatan, ak nk bebel ttg kekuatan rohani. bkn kerohanian yg ketuhanan, tp kekuatan kte mengontrol dri kte. wawawa~

ak xtau la ak kuat ke x. tp ak rs xckup kuat dr segi perasaan. ak mudah menangis. xmcm adik2 ak, keras ati n keras kpale. ak degil tp ble bsuh sket, cayaq abih! myb sbb tu la, ak dpertanggungjawabkan ats byk prkara, my mess or others. haih... yg plg pnting, berani buat berani tanggung.

baru je jap ni td, ak ngs2, sbbnye, ak bru je kne tinggalkan seseorg yg spesel dlm hdup ak. ak kne tinggalkn dy utk org lain. sakit kan? tp ntah la ye.. berkat Ramadhan. alhamdulillah.. ak agk kuat kot kali ni. bnde ni dh byk kali jd, sket2 ak kne ngalah kt org lain. smpai ble nk mcm tu? tiap kali jd, ak ngs mleret2.. smpai 1 sem kot ksedihan xhilng2. ble bru nk hepy, jd hal mcm ni. sakit lg. ade la 2 3 bln. pastu kne lg, yg latest ni. haih.. pe ssh sgt?

hdup ak gelak ketawa je. tp when it comes to sadness, dh xthn la weh.. ms ak kecik2 lg dh sedih. tgh grow up pon, sedih. bermasalah ngn kwn. ble dah beso pnjg, dh usia2 org kawin, ble
nk bcinta, smedang org layan jahat. haih.. tp ak kuat kot.. sbb tu Allah uji ak mcm2. hukhuk.. ntah la.. ak bebel2 mcm ni pon, sbb nk lepas geram kot.. xpon sbb xnk nyusahkn org dgr kesakitan ak. tp yg plg tepat sbb nk share ngn korg sume, pe nk buat ble kte dh kne parang sbegini rupa. hoho


1st, cari la kwn yg baik.. xde kwn, blog ade.. fb ade.. fs ade.. luah la byk2.. xpon, luah kt kucing cafe yg gemuk2 tuh. hoho.. dy fhm ckp kte taw. nmpk cm gila tp beh baik mcm tu dpd sedih n sakit ati smpai jd gila. huhu..


2nd, ak fkir2, ak ni kes aniaya ke x. kalo ye, cpt2 doa kt Allah, doa la ape pon, insyaAllah makbul. kan Allah dh janji, teramatlah makbul doa sesorg yg teraniaya itu.. tiada batasan di langit, doa tu terus diangkat ke langit. ha kau! amek! hoho

3rd, kalo korg ni jenis kurg sbr,
ganas, agresif, kaki pukul mcm ak, ape kate, kte pegi kt
gelanggang kick boxing, kte pegi
betinju. hoho.. kan ade sand sack yg tergantung2 tu, ala..karung pasir yg berat nk mati tuh, cube la pkul bnde tu byk2. tumbuk la ia, sepak la ia, terajang la ia.. nescaya api dlm hati mule terpadam ble kte mule kpenatan. so, tersettle la mslh locker kemek, dinding retak n tingkap pecah kt kolej2 di utm ni. n univ2 lain juge.. hukhuk


4th, kdg2 ble ak kaye sket mgu tu, ak blik ke rumah utk buangkn segala sakit pikuk2 yg ak d
pt kt utm ni. dlm pjalanan blik umh yg menyakitkan pinggang n tengkuk, mslh2 td agk terlupa la sbb kte sibuk nk fkir mak kte wat pe kt umh, adik2 kte ade yg blik ke x, ayah kte keje ari ni agk2 bpe dy dpt ari ni, kucing kte branak lg ke.. huhu.. pastu kte pun sebuk nk fkir esaimen melambak yg ak xbleh wat dek krn sakit ati ni, ble nk setel, kn kn kn?

so, sebaiknye, kte cube la kuatkn diri. bg org2 yg alone, mcm ak suatu masa dlu,
hukhuk.. tuhan jela yg kte ade. kte mmg tringin nk share kehidupan kte ngn pakwe kte, tp kalo dy dah xsudi lg, kekasih kt yg abadi sntiasa setia dgn kte. kt mtk sket, dy bg byk. kn? semuanye brgantung pd kte sdri.

jd, utk Mr W yg bru je ak tinggalkn td, hope u doing fine la. kalo dy xjadi bini ko, siap! ak hempuk korg bedua pkai karung pasir tuh. wawawa~ haih ganas mcm ni, mane la nk lekat pakwe yg beriman, soleh, santun n lemah lembut kt ak? huuuu... ibu.. ce carikan ak pakwe yg baik. huhu

sorejah! dah xlrt nk ngs2 lg, baik ak nyanyi. eh xleh, rumet tgh tdo. ha, menari, senam2 tyme bln pose ni. huhu. ish tp ttp xpuas ati ngn Mr.W. arghh!!!!!!!


utk dikongsi..

Berjalan di bumi yg tandus ini penuh duri
Tanpa sedar dan penuh lalai
hidup beredar Penuh kejahilan
dan kemusnahan..

Mengambara mencari dunia hakiki
Tiada jumpa arah yg sejati
Tiada pembimbing penunjuk jalan yg suci
Hidup terumbang-ambing sendiri..sendiri

Tuhanku dengarlah bicara hati ini
Dariku insan yg sering tersisih
Di lautan penuh dosa dan noda
Demi mencari secebis kasih-Mu

Tuhanku tangan ini menadah sayu
Keampunan di perjalanan jauh
Semoga diterima di sisi-Mu
Sebagai bekalan negeri abadi

Menempuh sayu perjalanan pahit
Dalam kembara mencari diri
Mengharap sinar terangi hati
Yg sekian lama menutup jiwa(2x