::status::


Assalamualaikum!

Thank You for visiting me page. May Allah bless you with understandings, happiness and forgiveness.



with love, Munie..

Wednesday, August 26, 2009

kehampehan

selepas bermingguan bekerja di pesta konvokesyen UTM ke 43, kini lapanglah sdikit masa, tenaga, kepala da jiwaku.. bermula sekali lagi era memulun study utk diriku. uhuhu.. jadi, datanglah diri ku ke fakulti hampir setiap kelas. maka bertimbun-timbun lah ke'blur'an ku dlm kelas. siap dgn zikir munajat yg amat pnjang di kelas, hangguk2.. uhhuuhuhu... xkesah la tu.. janji ade motivation kot.

but beyond of that, (ececewah) ak bile task tense spt test, quiz and esaimen dtg sekali melambak2, self tense getting higher, moral getting down, emotions unstable dan plg teruk, sume keje xsiap!!!!! haih.. sdey.. da la bln puasa ni.. trase kot pahale yg amat mudah dpt dan berganda dlm bulan ni tlh dibahagi2kan utk tampung dosa melalaikan diri dan sbg nya... ish, bakpo ah ak gni. amat xmolek kot.

tp cmane, ade plak esaimen yg mewajibkan bli buku tebal yg mahal. kalo xbli xdpt la nk jwb soalan tuh. ak mne de duit time2 tgh2 sem ni.. dah tu, ms bkn ade sgt. xtau la npe bln pose kali ni mcm cpt sgt telan hari2 ak. (agknye ak wat keje2 yg bermanfaat kot.. wawawa~). ish! kembali ke mood asal. hmmm... pas tu lak, bole plak ade lecturer tu, da la mgu lepas smgu xdtg lecture, tibe dtg mgu ni nk wat test yg same hari dgn test subjek lain (yg dah janji lame nk wat test). due2 nk wat ari kamis ni. ak nk stdy gle kutu pun, mcm xjadi je. jd utk lepaskn tension yg melampau2 ni, baiklah ak meluahkan ke blog ku. wpn rsnye xramai kot yg nk bace tp at least, ak sdri bole bace. hukhuk

ni skg ak tgh cube download software (cam update laa..) ke tepon buruk ak ni. atas nasihat sorg sahabat rapatku, ak pun beria-ia la mendownload softwarenye, membackup file2 dlm tepon, siap format memory card lg tuh! pastu connect ngn usb pkai pc suite la.. ble ak dah tekan next next next, bole plak fail! sbbnye tenet connection xbgus. jadah! ish... tension lg. ni cmne akhirnye? da la nk topup pkai cimb, server mcm sakit perut. nk msj kwn2 ku mau salin tampal esaimen xdpt, nk msj sahabat baik xdpt, nk update tepon buruk ak pun xdpt! ish3.. nmpk sgt la Allah tu sygkn ak.. haih.. Alhamdulillah.. uhhukhuk.. huuu....

setiap kehampehan ku pd minggu ni nasib baiklah akan dineutralizekan dgn perjalanan pulang ke rumah. mengusha wajah ibu dan adik2, mengata ayah ku yg suke wat muke tension ble diusik, kacau2 adik, tgk arnab ak dlm pantang (bru bersalin 3 ekor rebit kecik kurang bulu yg kedut2), main kejar2 ngn kucing n bapak arnab, eii bestnye! pastu buke plak mkn mskn ibu n mskn dri sdri.. slurrpp!! nyaman sekali.. ahh...

yosh! baiklah kirenye ak pegi mandi skrg, g cucuk duit, bli buku mahal tu, cube setelkan soalan esaimen tuh, dan buke serta bace buku utk 2 test yg senyum menanti aku ari khamis ptg ni.. hukhuk..

Friday, August 7, 2009

everything i need

Thursday, August 6, 2009

perkahwinan~


mase ni ak g kenduri kawen kakak senior ak ms form 2 dlu. kontra gle ah bjuku n pengantinnye, huhu.. yg pnting, smoga kekal la ia ke anak cucu.

menunggu suami dgn setia? wawawa

alhamdulillah kak ain dh selamat bersame suaminye... bagi ak dan sape2 yg same kes ngn ak ni, (solo molo ni..) jom la kte mgenang akan suatu frasa ini..

"Sesungguhnya jika Allah S.W.T mencintai hambaNya maka Dia akn tenggelamkn hambanya itu dalam dugaan dan ujian..barangsiapa yg tidak pernah mengalami musibah maka ia jauh drpd kasih sayang dan rahmatnya..mana tahu yg diam itu krn zikir kpd Allah,mana tahu yg senyum itu krn sedeqah,mana tahu yg sedih itu krn mengenangkan dosa dan mana tahu yg ceria itu krn bersih hati dan mindanya. Pahit manis dlm memikul tanggungjawab dan amanah Allah ini terkadang memberi jalan untuk mendapat kemanisan yg tiada terhingga..walaupun yg dtg..air mata sering bertandang... "

uhuk2



Monday, August 3, 2009

motivasi si kakak sulung

sepulangan ku ke rumah bru2 ni dsambut baik oleh fmlyku.. dgn penangan bebelan ku sdri terhadap adik2 ku, ak jd srba slh laa ble ckp xserupa bikin. haih.. "korg ni suke2 je nk ponteng2 sekolah, ponteng kelas. korg xsedar ke sekolah tu bukannye free. ibu ngn abah nak mati keje nyekolahkan kite, kite ni maleh2 g sekolah," ujarku.. uhuk2.. sume terkene batang idung ku sdri.. huuu...

ibu, abah.. ngapuro yo.. [maaf ye]

npe eyh.. ble kt umh, smgt gle ak nk stdy. stdy sokmo ah.. tp ble dah blik utm, astaga! kalo bole ak nk upah org siapkan esaimen ak. haih.. tp agk bgus jgk la.. ble agk2 dh mls sgt rase diri, ak pon bli tket blik umh.. supaya kt umh nnt tgk muke ibu, tgk muke abah, tgk adik2 ku yg nakal2, ak pon kmbli regain energy.. huhu.. kmbli sdr ttg tgjwb ku sbg ank lom selesai.. sbg kakak pon xslesai2 jugek. ms tu la nk fkir, jgn nk menggatal nk tmbh lg tgjwn sbg awek org la.. adik angkt laa.. kakak angkat la.. xterangkat kayu api yg dipikul ke bahu kte tuh.

dlm 1 kesah yg ak kurg sure sumbernye, punye la org zmn skg ni jaki jipangkat nyer psl, di akhirat, dy diseksa dgn mengangkat bara api di belakangnya smpai tinggi melangit. terjatuh2 jugak la dy krn xmampu nk angkat tuh sume. same la mcm kte kt dunia laa ni, gipang sgt, dok join mpp la.. pesta konvo la.. jkm la.. pastu tgjwb sdri sbg hamba Dia, sbg ank, sbg pelajar, sbg cth adik2 sume tak terlaksana. haih, ape kes??

jd, selain mau mengingatkan diri ini yg kelalaian, mau jugelah daku ingin menyeru kpd pembaca2 agar sentiasa la ingt kt mane kte berpijak. brg2 yg kte pkai sume ni, hasil titik pluh sape.. mkn minum kte.. plg pnting, jasad kte nih, dr sape. kalo x ibu yg mengandungkan, kalo xbpk kte yg msuk cmpur, kalo x Dia yg tiupkan nyawa, sape la kte ni agknye ye.. hukhuk

so,
~jaga diri.. avoid H1N1
~slalu2 la kol ibu di rumah
~jimat bkn mksud kedekut. kedekut lak xleh dinamekn jimat
~ceria2 slalu.. ngee~~