::status::


Assalamualaikum!

Thank You for visiting me page. May Allah bless you with understandings, happiness and forgiveness.



with love, Munie..

Monday, December 21, 2009

gara-gara ragu-ragu beraga-raga

pas magrib jer, aku terus bergegas ke laptop and bukak blogger. ni sume pasai soalan2 yg timbul time solat tadi la nih. (semoga Allah pandang kat solat aku tadi. amin..)
(semua cth menggunakan diri aku sendiri wpn xsemestinya ia situasi aku yer..)

1) aku bermusafir. dek kerana pemandu bas ni amat berdedikasi dlm melaksanakan tugasan dunianya, dia pun tak berhenti2 memandu bas, dari pagi hingga ke senja dan dilajakkan ke maghrib skali gus. yang aku ni, sebagai individu normal, bile terlepas waktu solat yang bleh dijamakkan ni, berasa amatlah gundah gulana. [hehe yg jamak je ke..? ] so, satu2nya cara yg ak dapat fikirkan adalah menggantikan aje solat tu bile dah sampai nanti.. PERSOALANNYA, sevalid manakah fikiran aku tu dalam fiqhnya?

2) oleh kerana ada solat yang perlu diganti, agak2 bilekah waktu yang sesuai untuk aku ganti balik solat2 aku tuh? i mean, jikalau ak kena ganti solat asar, mesti kene ganti time asar jgk ke, sblm mgrib ke, msti lepas zuhur ke, atau sewenang-wenangnya?

3) ade ulama tu cakap, kalo nak elak tertinggl solat dlm keadaan sedar, yg mane kita xmampu untuk solat masa waktu tu, senang cter time musafir ni la, ade cara iaitu solat dlm bas. camanekah cara2nya yer..? ade terms and condition applied? hoho..

alkesahnye, 3 soalan tu, aku minta engkome para pembace tolong jawabkan kat ruangan komen ye. hehe.. syukran~

3 comments:

The Pamiesz® said...

bismillah wa ala barakatillah..

1. sepak jer pemandu bas tu. kencing berak stengah jam bole plak benti. tu blum campur kes sembelit. kompem lapan jam benti. smayang 5 minit tanak benti plak. memang melakukan perlakuan yang mintak dilempang la tu. haha.

yang terlepas tu mmg wajib qada. tapi sebaiknya, cuba besungguh2 untuk mintak pakcik bengong tu benti. kalo dah dia degil tanak benti gak lalu mengugut untuk kelar ko punye buku lali kalo ko terus mintak nak benti, maka ko duduk balik kat seat ko dan buatlah solat hormat waktu semampu yang ko boleh. sampai kat destinasi ko qada la balik mana2 waktu yang tetinggal. dosa selebihnya pakcik bongok tu akan tanggung. bukan salah ko.

2. waktu yang sesuai, tentunya secepat mungkin. hutang dengan Allah kan. alangkan hutang dengan manusia pon kene cepat bayo takleh betangguh. inikan lagi dengan Allah. kalo hutang dengan along lambat bayo paling kurang kene gigit ibu jari dengan ikan pirana. kalo hutang dengan Allah, tak sempat bayo dah mati, kan susah nak jawap kat akhirat. bila2 ko ingat qada la. yang penting qada. as soon as posible pon bagus.

3. solat dalam bas adalah rentetan pada solat hormat waktu yang aku sebut kat no 1 tadi. aku cakap ape tadi. solat hormat waktu buat semampu mungkin. sekadar untuk hormat waktu solat yang kita tahu waktu tu kita wajib solat. maka kalo ko rasa mampu bediri ko bediri la. mampu amek wuduk, amek la. kalo tak mampu, duduk jer kat seat tu tanpa wuduk, angkat takbir dan wat la cam solat duduk.

wallahu a'lam

Miss_FaFaCat said...

tq pd muni yg brtnye dn the pamiesz yg mnjwb dan share mklumat..
memng bnyk trjadi bnde ni..huhu

MuNie said...

wah pnjg bejele jwpn ko ye pami. i like~ haha.. tq byk2..

maksudnyer, kalo qada' tu xkesah la bile2 mase yer? okailah.. ingatkan ade adab2 mengqada' solat.

syukriya~ :)