::status::


Assalamualaikum!

Thank You for visiting me page. May Allah bless you with understandings, happiness and forgiveness.



with love, Munie..

Wednesday, September 1, 2010

kecik2 dah gatal

salam alaik

alhamdulillah.. selamat berbuka dgn sgt kenyang tadi di Damai Restoran, Perling, JB bersama rakan sekelas. tak pernah2 kami berbuka ramai2 mcm tu hingga menelan RM450. sebenarnya memang agak mahal life style org2 JB tapi aku layan ajalah!

ape yang buat aku menulis ni adelah kisah masa mnumpang solat di surau yg berhampiran ngn restoran tu. usai solat maghrib, rakan-rakan muslimah telah menunggu di luar kawasan Ladies Prayer Room. ada penduduk setempat yang sudah tak sabar2 nak solat terawih di masjid. yang menggetikkan aku adalah beberapa pelajar sekolah menengah yang kiranya baru berumur 13 hingga 14 tahun yang duk bersidai kat perkarangan surau tuh.

"ko suruh la BF ko topupkan!"

"nak tau, BF aku panggil AYANG!! bla bla bla..."

yucks!! tak taulah. aku rasa cam jelik lak dengan perkara2 macam tu. bukan niat nak mengutuk atau memalukan mana2 pihak. cuma hati ni rasa sgt2 tak bersetuju jikalau masih di bangku persekolahan, baju sekolah pun mak yang masih jahitkan, beg sekolah pun minta ayah belikan, dah menggatal nak berkepit ngan lelaki. nak berboyfren sana sini. nak berawek keliling pinggang. tau la wajah anda jambu dan wangi tapi neraka tu tak sedap mcm makan jambu, xwangi macam jambu wangi. *apakah??* pastu mtk ayah blikan tepon. siap mtk topupkn lg. nk topup sdri xde duit.

melihatkan pada zaman aku bersekolah dahulu kala, orang akan pandang TOP la kalau kite dah ade pakwe. *damn* aku sangat tak suke krn perkara jahiliyah tu. aku pun pernah dikenen2kan dgn mamat sana la mamat sini la. alhamdulillah aku further study kat KISAS. thus, hal-hal couple ni kurang la sikit. takdela aku sakit mata tgk student laki pompuan berkepit2 time outing. *eh ade je jumpa dak sekolah lain dating kat McD Klang tu*


google punya *jijik!*

bukan apa ek, persekolahan adalah masa yang sangat berharga dan sgt2 youthful! jangan la tiru sgt anime jepun, cter korea and muvi2 omputeh yang duk bercinta kat sekolah. geli ngok! dorg tu bukan Islam. memang dah sah2 masuk neraka *tanggungjawab kite utk tarik dorg mausk syurga*. ni yang kite ni, duk layan lak perkara2 sia2 lagi sial cmtu. tak heran la kat Klang tu ade je klinik pengguguran bayi utk remaja belasan tahun. byrn pun murah jek.
anime google

flow kapel ni mudah jek. 

usha-mengusha.--> tukar emel *nak fesbuk* --> tukar no fon --> jumpa kat sekolah etc --> dating kat luar


time dating lak,

jln2 mkn--> bli barang *konon2* --> duduk2 jap --> "wah cantiknya jam awk!" pegang tgn-->wyg jom!


ulat bulu dah naik daun!!

pegang tgn --> pegang lengan--> pegang bahu--> dekat2kan muka-->kiss--> wayang sendirik!

ceh! bajet aku tak tau ah bnda2 mcm ni? aku pun pro la der. haih.. pasai tu la bayi bersepah kat tong sampah tu. bodoh lagi bangang punya manusia. *astaghfirullah..* hmm tetibe aku lak naik emo. siyes, AKU TAK SUKA BUDAK SEKOLAH BERCINTA

dia ni pun manusia. ada hak nak hidup..
google kosmo. hmmm dah sedap, cover pkai tdung labuh. haish.. ntahla. xtau jln cter utk gmbr nih.

sbg kakak dan sebagai bakal ibu, *bakal berkahwin tak lame lg, insyaAllah* aku mengesyorkan sume wanita kat dunia ni jaga diri baik2. lelaki ni, dah buat, takkan nk bertanggungjawab punya. ade pun xramai. ni akuan dari kazen Aizat aku sdrik. dr mulut sorg laki. hurmm.. so, nasihatilah adik2 kite, temanilah anak2 kite.. semoga tiada kesepian dlm hidup mereka smpai mereka nak cari bnda2 yg terkutuk tu. ameen..


ref; pengalaman org n sendirik. huhu

10 comments:

HiJaBViOLet said...

salam munie:-) wa emosinya dia.hehe.tp memang betul pun, pelik bdak bdak sekarang, bercinta mcm makan nasi plak, wajib! apa pun tak tau lagi, da bercinta..kalau la diorang tahu, jalan yang menanti jauh lagi, bnyak lagi perkara yang perlu difikir..

crywolf said...

siyess dowh..
mmg benar bagai dikata...

sume method SOP tu sume da bole bace..

tp..mmg mengelikan bila bdk2 skolah berborak pasal pakwe makwe mcm esok tu da nk kawin...loya2...

hmm..bdk br nak naik...

MuNie said...

salam

dear hijab; hehe emosi kan? mmg emosi pun. dgr pkai telinga sdri kot. eee! kan bagus if kanak2 ni tau erti kepayahan hidup dan tebal agama dlm jiwa. :)

dear crywolf bino; ntahnyer. sengetnye budak2. geli aku. bdk2 kecik ni pndai mlwn lak tu. org nsht sket, bsg lebey2. haih~

Manajemen Emosi said...

Ikutan dalam NASIONALISME BLOGGER CINTA INDONESIA ...? EKPRESIKAN SEMUA UNEK-UNEKMU...mampir di manajemen emosi

lagenda pejuang islam said...

salam..ya tuu diaa..
apa peranan kita?

db cooper said...

gua sokong sebulat suara beb

melatidaisy said...

salam,

munie..uiks..lek2..jgn emo2 dear, nanti kang migrain lak..hehee.btw thanks 4 sharing here.. :)

em,i'm agreed, but takleh nk salahkan dorg 100%,diorg perlukan pembimbing,n also contoh or qudwah hasanah dari org2 sekeliling.diorg pandai buat semua tu sbb diorg penah tgk dlm dorg punya dalily life mahupun media masa. then tiru n aplikasi.. so smua org mainkan peranan pnting to overcome dis problem. bak kata kamu, "nasihatilah adik2 kite n temanilah adik2 kite", totally agreed :) tarbiah anak2 brmula dari rumah .. semoga Allah selamatkan kita dan generasi2 akn datang..ameen .. :))

iqbalsyarie said...

hihi...suka post ni,sbb munie sgt matang dalam post ni.Ada tanda2 yg sgt jelas bahawa munie mcm bersedia memikul tanggugjwb~hoho

TERBARU: Bayyinat-penjelasan

MuNie said...

salam semua =)

mcm yg melatidaisy ulaskan, mcm tu la peranan kite. semoga usaha kte xpenah habis dlm menangani mslh kanak2 kurang ajar ni. emm name pun 'kurang ajar'. mksudnye dy kurang ilmu.. so, peranan kte bersama la utk ajar dy. ;)

antum, thanks for dropping by.. =)

munirah said...

erm... selalu couple waktu sekolah ni jarang boleh kekal samapi ke gerbang perkahwinan...