::status::


Assalamualaikum!

Thank You for visiting me page. May Allah bless you with understandings, happiness and forgiveness.



with love, Munie..

Friday, January 22, 2010

aku dan bad day

semalam adalah paling perit untk semester ni. khamis, 21 january 2010, aku telah dibangkitkan dari tidur seawal pukul 4 pagi. dek kerana solat isyak yang tak terdaya untuk diperformkan mlm tu, [mata aku ade gam gajah] maka aku niatkan untuk bangkit solat di hening pagi. selesai menunaikan tanggungjawabku itu, aku pun mula terfikirkan test termo yang bakal berlangsung pada pukul 12 tghri. cuak! aku pun study kat luar bilik, demi tidak menggangu lenanya puteri di sebelah ranjang ku. ohoho~

aku pun melalut pagi2 menghafal, membaca, memahami dan mengkaji serta berlatih teknik2 serang balas dlm perihal yg akan diuji dlm test nanti. selesai subuh, aku sambung sikit sampai mataku kembali tertutup. jeng3! kelas kul 8.30 hampir2 terlepas. pukul 9 masuk, buat muka tak bersalah. pelakon terbaik marin tech! abis kelas, sepantas nouvo S hitam bernombor plat AGG 9055, aku bertapa di FKM utk meneruskan study pagi. nk test dowh. gabra~ pulun punya pulun, lecturer masuk ke bilik test sebelah tanpa ku sedari. aku la student yg plg lewat masuk ke test room mase tuh. dpt seat dpn skali pule. tgk membe2 dah start, aku pon buat jgk.

belek soklan, ade 3 soklan besar. 1a dan 2a adelah soklan calculation yg tak logik, yg x dpt disiapkan dlm ms 2jam inikan pula dlm sejam yang mna mengandungi 6 bongkah soklan. terasa mcm hancur luluh hatiku.. pengorbanan beberapa hari aku study kurang memberi hasil.

di akhir jangka ujian, pensyarah minta kami bawa pulang soklan 1a dan 2a untuk disiapkan di bilik.
10 energy level decrease to 2.
kemudian dimintanya kami menghantar hanya soalan esei (4 soalan yg berbaki itu) pada akhir jam itu.
2 energy level decrease to 0.
bila keluar dari bilik ujian, member2 sengih2 sambil selamba bangsat berkata "nasib baik open book". MACAM HARAM!!
energy level dah -20, sedingin dagin gkotak australia semasa dikargokan atas kapal ke malaysia.

satu, aku buang masa study pulun.
dua, buang masa aku tumpu kat soalan calculation yang jidul itu.
tiga, betrayers@membe kelas xde yg bersikap setiakawan or caring. salahku kot xbertanya, bleh tiru ke?? ak nmpk dyorg tiru buku. =|
empat, aku xsuke bgn terlalu pagi sbb buat perut aku cpt lapar.
lima, setelah dikaji dlm2, soalan2 test aku tu sume berlandaskan teknologi lama, dan juga soalan yang xlogik. senang kata, soalan salah.
enam, soalan test yang jadi homework itu perlu dihantar sblm 8 pg hari jumaat 22 jan. sape gagal hntar pd masa tu diakreditasikan sbg GAGAL.

ok.. aku cuba bersabar dan kuatkan diri.

Jangan difikir derita akan berpanjangan,
kelak akan membawa putus asa pada tuhan,
ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
setelah kabus berlalu pasti cerah kembali.
.

lewat hari itu, aku berusaha mengendalikan soalan itu, rehat mkn, sambung lg smpai mlm, smpai hening pagi. habis seniorku dan rumetnya ku kerjakan. mereka juga telah bertekanan tinggi sebagaimana aku. dlm maki hamun dan rasa dianiaya, kami berusaha menjawab soalan yg salah itu. hmpir selesai. kepenatan ekstrim. aku pun berundur diri turun ke bilik ku. mahu sambung penulisan di bilik. tapi kamu tau ape yang jadi lepas tu??

AKU KENA KUNCI KAT LUAR!!

mula2 ku bajet rumet ku tidur. aku pun ketuk pintu dgn kuat smbil pgl namanya. tombol masih setia berkunci. ku biarkan 5 minit. meringkuk di luar bilik kesejukan, kepenatan dan bertekanan serta kelaparan. ku hentak lagi pintu. 5 hingga 6 kali ku usahakan. "capalnya tiada di luar pintu. agaknya tiada di bilik," ujarku bersangka baik. pintu masih katup rapat. ku putuskan untuk tidur di luar. sejuk yang mencengkam dan suara aneh di bilik air membuat aku terdesak mahu masuk ke dalam bilik.

aku semakin tertekan. aku hempuk2 pintu bilik ku dgn harapan "sleeping beauty" ada di bilik dan terjaga. habis basah dan merah penumbuk ku. ku tekad utk mencari kunci bilik ku, mungkin tertinggal di bilik senior. masuk ke bilik senior, takde la dik! haih.. kecewa. cas-cas negatif dlm badan giat mengalir. namun dineutralkan oleh senior ku, "meh la mun tido kat katil owang."

xpernah tido sekatil dgn mana2 pelajar UTM, buat pertama kali, aku terpaksa korbankan ego ku. baiklah kak. terima kasih, maaf krn menyusahkan. ala ko ni, xpe. owang xkesah. huhu. dah2, owang nk tido. baik akak.. jom2 tido. teee~ kak, nk bukak tgkp ek, xnk gelap sgt. xde nyamuk kan? ok.. suke ati mun la.

ALLAHUAKBAR ALLAHUAKBAR!!!

gile dahsyat bunyi azan subuh di biliknya. aku tutup telinga dgn kuat. mcm org kafir je perangai. tp amatlah xthn. abis azan, tido blik. subuh, agk lewat tp ok la.. kmudian, dgn serabainya aku jumpe pembantu felo, kak lina mtk kunci pendua bilik. terlalu mengejutkan, jam dah kul 7.35 pg, aku belum siap tuliskan tugasan bangang itu, juga blum siap utk hadir kelas pagi kul 8. awal2 lg aku bgtau adib, selaku ketua kelas yg aku akn dtg lewat krn hal peribadi. mau elak kena denda RM1.

dgn ikhsan kak lina yg sanggup bgn awal pagi, pintu bilik ku akhirnya terkuak. terkejut kucing aku dan felo itu bile tgk "sleeping beauty" tersadai di pertidurannya. akak ingat ko duk sorang. xde lak kak. kak, ade bilik kosong lain x kt blok ni? ade2. nnt ko g tya kt pejabat eyh, g mtk bilik baru. oh..yeslah!! trm ksh byk kak. kak, hutang denda kunci bilik byr nnt ye. ha'ah, suke ati sliper ko je. hehe tq kak. syg kt u! haha

so, aku telah GAGAL dlm test 1, lewat hadir ke kelas dan tidak mendapat tidur yg cukup. aku masih perlu bersabar kerana
8-10am, kelas oral.
10-12pm, diskusi sosiologi.
alhamdulillah.. lalu kt psz ade kuliah wanita akan dibuat di dewan al-Ghazali bwh Masjid Sultan Iskandar UTM. maka di situ la aku lupa ttg dunia. memukul2 hati yg keras dgn lunaknya suara hidayah yg dipancarkan oleh ustazah Aminah dr pusat Islam UTM.

pas ceramah ade alunan qasidah ya badryat kowt namenye. sedap di dengar. :)

maka, dari petang hingga ke mlm, aku diberkati dgn ketenangan hati dan bersikap matang menangani stress. poyoronos, poyos, pronos, perongos, pornos. eh, tidak tidak...
8-10pm, kelas hydro.
10-11pm, makan.
11-ntah le.., update blog. hehe

Ujian adalah tarbiah dari Allah,
apakah kita akan sama ataupun sebaliknya,
kesenangan yg datang selepas kesusahan,
semuanya adalah nikmat dari Tuhan..


syukur pada tuhan yang memberi perhatianNya padaku 2 hari berturut2. aku diberikan dugaan dan air mata. aku sedih dan menangis. kemudian dibalas pula aku dgn peluang utk duduk di taman syurga bersama Akhawat2 yg baru dikenali namun mesra spt kawan lama. alhamdulillah.. benar kataNya,

Berdoalah kepadaKu, niscaya akan Aku kabulkan


serta

dengan mengingati Allah, hati2 akan menjadi tenang.

6 comments:

melatidaisy said...

salam dear..

haish..luluh hati aku bace cite 2 hari ni ko ni..aku doakn ko cepat2 dapat bilik baru, btol jgk instinct aku haritu..

btw, best kn kalau kite dapat rase indahnya sabar *_*

semoga ko terus kuat di sana.. always pray 4 u..take care, jaga diri hiasi peribadi :)

p/s : lagu segenggam tabah tu bagus dgr dikala diri tgh down :)

ok..see u..
with love ~ bilah

Miss_FaFaCat said...

alhamdulillah...dpt ketenangan hati
dngn mndekatkn diri padaNya
hm..tp series ke ko nk tukar bilik??
klau btul..its better
and..so sorry sbb xdpt tolong ko menangani
masalah trsebut
aku pon xdpt buat..huhu
malu je dpt result dulu..my bad.
and i waited for u but u were not come.
that night aku skit perut..
mmndngkn kelas en affendi esoknye..
aku prlu bngun awl..
anyway..ujian tu kan tande Allah care kt kite..
mudah-mudahan dimudahkan urushan..

MuNie said...

pada bilah n ipah..
=) tq so much.. hope derita ni xberpanjangan.
tp kan.. tibe2 ak rs cm smcm ngn rumet aku ni.
dy berbaik2 kot ngn ak. agknye felt guilty kot.
so ak wat cm bese je. de cheerful munie.
patut x kalo ak nk tukar blik jgk ek?

chuckPalakian said...

sabarlah sabariah..

durratuldursinna said...

kalau aku kat tmpt ko.. dh lame rs cm nk hentak je.. seb bek ksbrn ko tinggi.. sgt2 sleeping ugly.. takpe r.. klu dpt tukar bilek..ok jgk.. tp kalau tak dpt.. tu tnde nye soh ko eratkan lg silaturrahim k..

MuNie said...

sabariah? bukan la.. sabariman.. hehe

hmm tu la.. nsb beik bkn ko yg rumet ngn dy. ak ni suke2 je letak kisah mcm ni kt tenet kn? kalo terbocor kt dy..walaweh! mati aku